We use cookies to ensure that we give you the best experience and to track your use of the website. If you continue without changing your settings, we'll assume that you are happy to receive all cookies on the website. Read more

x

MIELEN KUVIA - valokuvia eläimistä

Image by Heikki Willamo

Valokuvaaja, kirjailija Heikki Willamon näyttely ”Mielen kuvia - valokuvia eläimistä” vierailee kesällä Pallas-Yllästunturin kansallispuistossa. 1.6.2021 avautuvassa luontokeskusten yhteisnäyttelyssä Hetassa, Pallastunturilla ja Ylläksellä esitellään kolme erilaista näyttelykokonaisuutta, joihin pääsee tutustumaan maksutta aina lokakuun loppuun asti.

Eläimet ovat kiinnostaneet minua aina, jokainen omana erityisenä yksilönään, mutta myös laajemmin suhteessa ihmiseen ja omaan mielenmaisemaani. Katson eläintä tietoisena historiasta, siitä vuosituhansien mittaisesta jatkumosta, jossa eläimet ovat olleet läsnä niin arjessa kuin tarinoissa ja myyteissä. Eläimet ovat valokuvaamiseni lähtökohta.

"MIELEN KUVIA - valokuvia eläimistä" koostuu kolmesta itsenäisestä osasta: Metsä minussa, Mielen kuvia ja Taivassyntyiset. Se käsittelee teemoja, jotka ovat minulle valokuvaajana läheisimpiä: kotiseutuni vanhoja metsiä, eläimiä ja suhdettamme niihin sekä kaikuja kivikautisesta kalliotaiteesta ja myyteistä noiden ikivanhojen kuvien takana. Ihminen on tehnyt kuvia eläimistä yli neljänkymmenentuhannen vuoden ajan. Juuri nyt olen tuon pitkän ketjun viimeisin lenkki, mutta jälkeeni tulee uusia - eläimet eivät lakkaa askarruttamasta ihmismieltä.

Tunturi-Lapin luontokeskuksessa esillä oleva näyttely TAIVASSYNTYISET on osa suurta museonäyttelyä Myyttinen matka. Se kertoi kuvitteellisen tarinan, jossa seurasin eläinkuvia tehneen ihmisen neljäkymmentätuhatta vuotta kestänyttä matkaa jääkauden aroilta tähän päivään. Pohjoisten kansojen suhde hirveen ja karhuun juontaa kauas vuosituhansien taakse. Suomassa se näkyy muun muassa kivikautisten kalliomaalaustemme lukuisina hirvikuvina, kivestä veistettyinä hirvi- ja karhupäisinä rituaalikirveinä sekä karhuun liittyvien uskomusten moninaisuutena. Suomalaisen kansanperinteen mukaan molemmat ovat syntyneet Ylisessä maailmassa: Otavaisen olkapäillä, taivaan tähtien seassa.

Näyttelyn kaksi muuta osaa ovat esillä Pallastunturin luontokeskuksessa (Muonio) ja Yllästunturin luontokeskus Kellokkaassa (Äkäslompolo).

Tunturi-Lapin luontokeskus sijaitsee Hetan kylän itälaidalla

Peuratie 15, Enontekiö, Suomi

Enontekiö

Metsähallitus, Tunturi-Lapin luontokeskus

Puhelin: 0206 39 7950

Sähköposti: tunturi-lappi(at)metsa.fi