Geavahat diehtočoahkuid geavaheaddjivásáhusa buorideapmin ja geavahanstatistihka čoaggimii. Joatkimiin siidduid geavaheami dohkkehat diehtočoahkuid geavaheami. Loga lasi.

x

Vuoden luontokuvat 2021 Hetassa

Govva: Pekka Tuuri

Vuoden Luontokuvat 2021 -valokuvanäyttelykokonaisuus esillä Tunturi-Lapin luontokeskuksessa Hetassa 11.7. - 31.8.2022. Näyttelyn teokset kertovat Suomen luonnon moni-ilmeisyydestä, näkymistä ja tapahtumista, sekä kuvaajien luonnossa kokemista elämyksistä ja oivalluksista. Näyttelyn kuvat koostuvat Vuoden Luontokuvasta, kilpailun sarjavoittajista sekä muista kilpailussa palkituista kuvista.

Vuoden Luontokuvaksi 2021 valittiin Pekka Tuurin taidokas vedenalaiskuva ”Liskomies”. Pekka Tuuri on Vuoden Luontokuva -kilpailun historian viides kuvaaja, joka on pystynyt uusimaan voittonsa. Vuoden Luontokuvaksi valittu on henkeäsalpaava tilannekuva, joka poikkeaa tavanomaisista näkökulmista: Se tuo esiin myös vähemmän nähtyä elämää ympäriltämme. ”Vesiliskon maailma avautuu kuvassa hienona kokonaisuutena. Hääasuinen liskokoiras leijuu kutulammikossaan kuin avaruudessa. Vedenpinnan tuolla puolen maisemaksi piirtyy eläimen arkisempi ympäristö”, tuomaristo tunnelmoi voittokuvaa.

Pekka Tuuri kertoo kuvaustilanteesta, että hän oli suunnitellut kuvan taustaa valmiiksi ja mielessään myös mahdollista sommitelmaa. Vedenalaiskuvaus on kärsivällisyyttä vaativa tekniikkalaji, ja normaalien valmistelujen ja kamerasäätöjen jälkeen vaaditaan sitkeää odottelua. Vesiliskon ilmestyessä haukkaamaan ilmaa, Pekka Tuuri uitti kameran vedenalaiskoteloineen vain 1-2 cm päähän eläimestä. ”Tässä vaiheessa mitään ei voi katsoa etsimestä, on vain luotettava, että manuaalisäädöt ovat oikeat ja kohde oikeassa kohtaa”, hän kertaa kuvaustilannetta.

Vuonna 2021 Vuoden Luontokuvakilpailu järjestettiin 41. kerran. Vuoden Luontokuva -kilpailu keräsi tänä vuonna 13 110 kuvaa kaikkiaan 826 eri kuvaajalta. Vuoden Luontokuvat 2021 -näyttely kiertää eri puolilla Suomea vuoden 2022 ajan. Tunturi-Lapin luontokeskuksessa näyttely on katsottavana lähes kaksi kuukautta aina elokuun loppuun asti.

Näyttelyyn on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Tunturi-Lapin luontokeskus

Tunturi-Lapin Luontokeskus, Peuratie 15, 99400 Enontekiö, Suomi

Enontekiö

Metsähallitus, Tunturi-Lapin luontokeskus

Puhelin: 0206 39 7950

Sähköposti: tunturi-lappi(at)metsa.fi

Suomen luonnonvalokuvaajat

Tunturi-Lapin luontokeskuksen tapahtumat ja näyttelyt →

Näyttelyyn on vapaa pääsy, tervetuloa!