Geavahat diehtočoahkuid geavaheaddjivásáhusa buorideapmin ja geavahanstatistihka čoaggimii. Joatkimiin siidduid geavaheami dohkkehat diehtočoahkuid geavaheami. Loga lasi.

x

Suomen luonnon päivä Oulangalla

Govva: Anne Kaihola

Oulangan luontokeskuksella juhlistetaan valtakunnallista Suomen luonnon päivää elokuun viimeisenä lauantaina. Tapahtumapäivään sisältyy monenlaista mukavaa tekemistä legendaarisen kosken, Kiutakönkään läheisyydessä. Ohjelmassa muun muassa opastettu kasviretki, luento Oulangan kiehtovista kasveista, tutustumista kansallispuiston huoltotyöhön, sekä lapsille suunnattua hauskaa tekemistä luontokeskuksen pihapiirissä!

Luonnon päivänä luento ja maastoretki kasveista ja sammalista kiinnostuneille:

  • Luento: Oulangan kiehtovat kasvit (klo 12–12:45, luontokeskuksen auditorio)
    Kuusamolaisen ”Kuusamon kasvien kirjan” kirjoittajan, valokuvaaja Paula Koutaniemen luennolla uppoudutaan Oulangan kiehtoviin kasveihin. Luento järjestetään Oulangan luontokeskuksen auditoriossa ja on maksuton.

  • Opastettu kasviretki luontokeskuksen lähimaastoon (klo 13–14:30, ennakkoilmoittautuminen viim. 26.8.) Kasvilajistoltaan monipuolinen Oulanka on luonnontutkijan aarreaitta. Kasviretkellä päästään tutkimaan Oulangan kasveja suojelubiologi Laura Vuoksenmaan johdolla. Lauran erityisosaamisalaa ovat sammalet, joten nyt on ainutlaatuinen mahdollisuus kysyä biologilta sammalten ja muiden kasvien elämästä ja lajien tunnistamisesta.

Retkelle lähdetään klo 13 Oulangan luontokeskuksen etuaulasta. Retken kesto on 1,5 h. Ilmoittaudu ennakkoon viimeistään 26.8. sähköpostitse osoitteeseen oulanka@metsa.fi, sillä osallistujamäärä on rajallinen. Retki on maksuton. Mukaan tarvitset sään mukaiset varusteet. Retki soveltuu erityisesti kasveista kiinnostuneille.

Tekemistä koko perheelle Oulangan luontokeskuksella klo 11–15:

  • Taidenäyttely: Käylän koululaisten taidenäyttelyn aiheena on Oulangan kansallispuiston hämmästyttävä luonto.
  • Oulangan eläimet -korttipaja: Paikallisen taiteilijan Kerttu Määtän korttitehtaassa taiteillaan hauskoja ja ihastuttavia eläinkortteja. Korttipajaan on vapaaehtoinen osallistumismaksu.
  • Kivimaalauspaja
  • Kuka korjaa pitkospuut, ken rakentaa taukokatokset?  Kansallispuiston reitit ja taukopaikat eivät pysy itsestään kunnossa, vaan niistä vastaavat kentän työntekijät. Miten sora ja pitkospuut kuljetetaan maastoon? Mitä kaikkea retkeilyrakenteiden huoltoon ja rakentamiseen kuuluu? Miksi on huollon kannalta katastrofi, jos roskaa laitetaan käymälöihin? Metsähallituksen kentän väki esittelee maastotyössä tarvittavaa kalustoa ja kertoo huoltotöiden eri työvaiheista.
  • Luontoaistipolku: Lapsille suunnatulla luontoaistipolulla koetaan luonto kaikilla aisteilla.
  • Kiutakönkään luontovisa: Kiutaköngäs-koskelle johtavalla polulla on kulkijoiden iloksi tietovisa Oulangan luonnosta. Visailemalla voit osallistua aiheeseen liittyvän palkinnon arvontaan. Nappaa visapassi mukaan luontokeskukselta ja palauta täytetty passi takaisin luontokeskukselle, jos haluat mukaan arvontaan.

Kivimaalauspajan ja luontoaistipolun luonnonmateriaalit on kerätty yksityismaalta maanomistajan luvalla. Kansallispuiston alueella maa-ainesten ja kasvien kerääminen on kiellettyä.

Luontokeskuksessa toimivassa Ravintola Talonpöydässä keittolounas höyryää klo 11–15. Talonpöydän ruokalistalta voi tilata myös lounasajan ulkopuolella herkullisia poro- ja kasvisburgereita, paistettuja muikkuja sekä tuoretta kahvia ja herkkuja vaikka terassilla nautittaviksi. Ravintola on avoinna klo 10–18.

Tapahtuma on maksuton. Tervetuloa!

Liikasenvaarantie 132, Kuusamo, Suomi

Kuusamo

Oulangan luontokeskus / Metsähallitus

oulanka@metsa.fi 0206 396 850 luontoon.fi/oulanganluontokeskus